Conceptul de ,,Living” în jocurile de societate

,,Living” este o noțiune care cuprinde două direcții mari în jocurile de societate: îmbunătățirea constantă a regulilor de joc prin includerea ultimilor FAQ (compendiu de întrebări frecvente) și îmbunătățirea constantă a jocului de bază prin diferite extensii de joc. Spre prima direcție s-a îndreptat GMT Games, companie de jocuri care își concentrează activitatea în principal pe producerea de jocuri de război, și care are numeroase jocuri cu suport pentru regulile de joc de tip ,,living”. În majoritatea jocurilor de război sunt foarte multe reguli, unele destul de greu de asimilat și după câteva sesiuni de jocuri (de regulă fiecare nu mai scurte de 3-4 ore de joc). În plus wargames-urile în genul WW2: Barbarossa to Berlin sau Panzer de la GMT Games, spre deosebire de wargames-urile light (pe care le numim aici wargames boardgames, în genul Memoir'44 de la Days of Wonder), au nenumărate excepții de la reguli (de mișcare, de atac, de întăriri, de aprovizionare, de stabilire a razei de acțiune și multe altele, în funcție și de genul de wargame) încât regulile în format living sunt mai mult decât necesare (integrarea lor în cadrul regulilor lansate în primă variantă este mult mai bună decât utilizarea de către jucător a regulilor în versiunea inițială plus a seturi întregi de FAQ, plus că este greu să verifici constant paginile de internet pentru atât de multe jocuri în căutare de rezolvări la probleme apărute într-o sesiune de joc). Diferite sesiuni de joc pot conduce la anumite situații care nu au fost prevăzute de designerii jocului respectiv în ciuda a numeroase ore de teste sau care pur și simplu au scăpat celor care au redactat și verificat regulile. Un FAQ aș spune celebru este cel de la jocul Shifting Sands, produs de MMP Publishing, primul joc al acestei companii în genul CDG (card driven game-primul astfel de joc a fost We The People), care a adus pe lângă corecturi și adăugiri punctuale de reguli, chiar și o corectură la subtitlul jocului (sic!), așa că oricât de incredibil ar părea, greșeli se pot face la orice nivel și în orice parte din procesul de creație/producție. Jocul de război poate să fie rebalansat prin adăugiri sau corecturi de reguli sau extins pentru o mai mare rejucabilitate. În orice caz living rules sunt necesare mai ales în cazul unor jocuri cu reguli complicate precum wargames-urile.
A doua direcție în care conceptul living este aplicat este în cazul extensiilor de jocuri de cărți pe care le produce Fantasy Flight Games (FFG). Living Card Games (LCG), marcă înregistrată FFG, este un gen de joc inventat de această companie, dar ca orice invenție își trage rădăcinile din experiențele anterioare ale altor jocuri și companii (aici Decipher, companie de legendă pentru producerea unor jocuri de cărți de succes în anii 1990 bazate pe licențe Star Wars și Star Trek - Star Wars CCG, Star Trek CCG, dar care nu s-a oprit la a produce doar acest gen de jocuri, a încercat să introducă pentru prima oară conceptul de pachete de cărți-boostere la jocul Fight Klub, în 2008, așa numitul kilo, ,,The Business Model of the Future”, după cum l-a numit la acea vreme Decipher).

Cartea ,,Hannibal Lecter" din Fight Klub
Fight Klub kilo


Sursa pentru imagini: The TCG Player Network.

LCG presupune trei tipuri de produse pentru fiecare gen de joc (și în 2013 FFG are 6 astfel de jocuri, după ce primele două au apărut în 2008, A Game of Thrones The Card Game și Call of Cthulhu The Card Game): jocul de bază, extensii de lux și extensii simple. Extensiile de lux conțin mai multe cărți, introduc reguli noi și în general îmbunătățesc simțitor jocul de bază și universul creat, în timp ce extensiile simple introduc doar noi cărți. Multe din cărțile de joc pot fi găsite în mai multe copii, în general pentru a susține posibilitatea de a crea sesiuni de jocuri competitive (tot în acest sens, nu există LCG la care să nu se recomande achiziționarea a cel puțin a două jocuri de bază, nu face excepție nici ultimul joc LCG lansat, Star Wars: The Card Game). Nu mai intrăm în alte amănunte legate de aceste jocuri, să spunem doar că ideea principală a LCG-ului, spre deosebire de alte genuri de jocuri de cărți (CCG, TCG - frustrante și pentru colecționarii cu bani mulți) este că achiziționând extensiile ai șansa de a avea toate cărțile produse, pe când în cazul genurilor de jocuri amintite, nu există această siguranță - ne oprim aici, poate că vom relua cu alt prilej această discuție polemică. Sub acest aspect, LCG este privit ca un mod superior de a dezvolta un joc de cărți. Cu toate acestea, prea mari deosebiri sub aspect financiar nu sunt, și un gen și altul de joc cerând mari sume de bani pentru achiziționare produselor lansate, mai ales dacă vrei să participi la competiții sau pur și simplu ai dorința/mania colecționării. Dar măcar această ultimă problemă poate fi rezolvată cu bani mulți prin LCG, așa că cine este pasionat de un anumit univers (Cthulhu, Star Wars, Lord of the Rings, Warhammer, Game of Thrones sau Android: Netrunner, ultimul fiind unul dintre cele mai populare LCG-uri alături de AGOT) are motive să investească timp, bani și pasiune și să privească cu plăcere la genul de joc LCG. 
În concluzie conceptul de ,,living” este bazat pe experiența altor companii și a jocurilor anterioare și aduce îmbunătățiri importante în universul jocurilor de societate.