Dice Masters


Al cincilea joc din seria Dice Masters a fost anunțat: DC Dice Masters: Justice League, în timp ce WizKids nu este capabilă să producă suficiente produse (startere, boostere) din primul joc: Marvel Dice Masters: Avengers vs. X-Men. Sigur, jocul din universul DC este anunțat pentru anul 2015, dar ținând cont că au mai fost anunțate Marvel Dice Masters: Uncanny X-Men, Yu-Gi-Oh! Dice Masters și Dungeon & Dragons Dice Masters, nu văd cum cei de la WizKids vor reuși să publice jocurile la timp și în cantitățile cerute de distribuitori, retaileri și jucători (care deocamdată nu prea sunt și de ce oare?).

Dice Master este un joc dice-building creat de cunoscuții game designeri Mike Elliot și Eric M. Lang. Fiecare jucător își construiește o echipă de superoi formată din două tipuri de componente: zaruri și cărți. Cărți au reprezentate pe ele personaje, abilități (inclusiv globale), fețele de zaruri corespunzătoare, numele, afilierea și tipul personajului, costul unui zar al acestuia și limita de zaruri, dar și gradul său de raritate. Zarurile au pe ele trei numere (fielding cost, attack și defense) și posibil un burst (reprezentat printr-o steluță), care poate fi folosit pentru a face o abilitate. Jucătorii pot selecta până la 8 cărți cu personaje (chiar și obiecte – scutul lui Captain America, ciocanul lui Thor) și până la 20 de zaruri corespunzătoare, respectând limita corespunzătoare fiecărui personaj. Personajele și acțiunile lor, adică abilitățile de pe cărți i zarurile personajelor vor fi folosite pentru a ataca oponentul. Câștigă jucătorul care reușește să rămână singurul în viață (20 life points). Jocul este foarte bun, promite multe sesiuni de joc explozive, un nivel competițional ridicat, distracție, alegeri strategice și tactice (card și dice building, și pe urmă deciziile din timpul jocului), fără să fie prea complicat sau să dureze prea mult. Să vedem cum va evolua ideea de Dice Masters, pentru că deocamdată jocurile cu zaruri, în special cele dice-building sunt în plină ascensiune: din ce în ce mai multe, din ce în ce mai variate. Ne așteptăm și la alte jocuri cu zaruri bune precum Roll for Galaxy (după Race for the Galaxy), Nations Dice Building Game (după Nations) și altele, prin care se reia ideea unui boardgame, care este transferată celei de joc cu zaruri, teoretic mai rapid chiar decât un joc de cărți, care să nu uităm, mai ales prin genul deck-building game, a înregistrat și încă o face, o multiplicare impresionantă a jocurilor publicate care au la bază această mecanică adusă în prim-plan în 2008, prin Dominion-ul lui Vaccarino.

În perioada următoare suntem chiar curioși să vedem cum se va dezvolta Dice Masters și genul de joc dice-building care promite ore de distracție, satisfacerea plăcerii de a colecționa și de a te putea juca cu tot felul de superori și personaje și mai ales de a vedea la lucru diferite idei și mecanici noi (originale și/sau reinterpretări) de joc.