Dominion

Dominion este un joc de cărţi tip deck-building game (a inventat acest gen de joc) creat de Donald X. Vaccarino. Dominion poate fi jucat între 2 şi 4 jucători, iar cu reguli speciale chiar şi în 5-6 jucători. Pentru că a avut un succes mare, Dominion a fost publicat de mai multe companii (cel mai important nume este Rio Grande Games), în mai multe ţări şi în diferite limbi, inclusiv în limba română. Succesul jocului a făcut ca numeroasele extensii apărute să fie o continuare şi completare firească a jocului de bază. În extensii (care necesită sau nu jocul de bază) au fost explorate diferite particularităţi ale regatului pe care un jucător îl construieşte (intrigi de curte regală, colonizare, război, alchimie, economie şi altele), simulate prin diverse reguli, noi cărţi şi tokene.

Jocul Dominion şi extensiile sale:
Dominion, 2008
Dominion: Intrigue, 2009
Dominion: Seaside, 2009
Dominion: Alchemy, 2010
Dominion: Prosperity, 2010
Dominion: Cornucopia, 2011
Dominion: Hinterlands, 2011
Dominion: Dark Ages, 2012
Dominion Base Cards, 2012
Dominion: Guilds, 2013


Jocul de bază a beneficiat şi de apariţia unor cărţi-promo cu prilejul diferitelor ocazii – Envoy (2008), Black Market (2009), Stash (2010), Walled Village (2011), Governor (2012) – ca şi de pe urma creaţiilor făcute de împătimiţii Dominion (Book of Magic sau Royal Court).
Pentru că există o variaţie atât de mare de extensii care necesită jocul de bază (în afară de Dominion: Intrigue) în anul 2012, prin Dominion Base Cards, a fost oferită jucătorilor posibilitatea de a cumpăra separat cărţile de bază (set de 25 de tipuri de cărţi) pentru a putea juca orice extensie şi a da posibilitatea şi noilor jucători de a încerca diferite variante de joc fără ca ei să fie nevoiţi să cumpere jocul de bază. Acest mod de a gestiona un joc cu mai multe extensii a fost preluat de Alderac Entertainment Group (AEG) pentru deck-building game-ul său Thunderstone Advance (au apărut deja 3 extensii pentru această versiune a doua de joc şi multe cărţi promo) care a dus la lansarea Thunderstone: Starter Set şi cu siguranţă mai sunt sau vor fi şi alte exemple similare.

Scurtă descriere a unui joc Dominion
În Dominion jucătorii pornesc de la un set de cărţi identic, 7 cărţi de Aramă (reprezintă banii în joc) şi 3 Moşii (cărţi de victorie, inscripţionate cu 1 punct de victorie) şi utilizând mecanica de construire a unui pachet de cărţi vor cumpăra alte cărţi de diferite tipuri (cărţi de bază – comori, puncte de victorie, cărţi-regat – în fiecare joc se folosesc 10 tipuri de cărţi-regat a câte 10 cărţi). Runda fiecărui jucător este împărţită în trei faze. În prima el realizează acţiunile permise de cărţile de acţiune (la începutul jocului se trag 5 cărţi, şi deocamdată niciuna nu va fi de acţiune), în faza a doua jucătorul cumpără cărţi în funcţie de comorile pe care le are (ele sunt banii în joc – aramă, argint, aur) şi în funcţie de alte cărţi pe care le joacă pot cumpăra mai multe cărţi şi în cea de-a treia fază decartează cărţile jucate sau nu şi trage alte 5 cărţi.
Urmează alt jucător şi tot aşa până când fie 3 pachete de cărţi-regat sunt epuizate, fie cărţile de victorie Provincie sunt terminate, moment în care se numără punctele de pe cărţile de victorie. Jucătorul care are cele mai multe puncte de victorie câştigă jocul. Alte extensii introduc noi cărţi şi tokene şi alte posibilităţi de a juca şi câştiga Dominion.
O sesiune de joc durează aproximativ 30 de minute, la finalul cărora rămâi cu o impresie plăcută despre joc, mai ales când îţi dai seama că prin cărţile adunate şi folosite de-a lungul jocului ţi-ai construit un regat. Pentru că într-o sesiune de joc sunt folosite doar 10 cărţi-regat din cele 25 de cărţi din setul de bază (nu punem la socoteală cărţile din extensii), Dominion are garantată o rejucabilitate mare.


Baza de date cu cărţi de joc Dominion, http://dominion.diehrstraits.com/