Dice Masters - produse și formate de joc

În jocul Dice Masters (creat de Michael Elliott și Eric M. Lang, produs de WizKids), joc colecționabil de cărți și zaruri, îți alcătuiești o echipă de super-eroi care se va lupta cu echipa oponentului tău. Fiecare super-erou este reprezentat în joc printr-una sau mai multe variante (subtipuri) fiecare cu propria carte. Pe carte este o imagine a respectivului personaj, costul pentru a reuși să aduci în joc personajul, tipul său (sunt cinci energii în joc, adică tipuri-arhetipuri de pesonaje). De asemenea, personajul are și un zar individualizat (cu simbolul personajului, și într-o anumită culoare a întregului zar). Personajele vor apărea pe câmpul de luptă sub forma acestor zaruri. Fiecare zar are trecut pe el atacul, apărarea și costul de a pune în câmpul de luptă respectivul personaj (odată ce a intrat în joc prin plata costului de pe carte, nu de pe zar), iar unele mai au și un burst, o steluță care în funcție de carte/subtipul personajului, poate fi folosită pentru a crea efecte de joc importante. În urma luptelor care se dau între aceste personaje, jucătorii pierd din viața lor de început de joc, adică din cele 20 de puncte de viață. Astfel, poți să câștigi jocul. Până atunci însă, trebuie să ataci, să te aperi, să activezi efecte de joc, puteri speciale, să faci combo-uri, să planifici ce vei folosi dintre personaje în respectiva sesiune de joc. De fapt ultima activitate e bine să o definești încă dinainte de joc, din momentul ce îți alegi personajele cu care vei juca și zarurile pe care le aloci lor.
Produse
Au apărut două jocuri Dice Master: Avengers vs X-Men și Uncanny X-Men. Se vor mai lansa altele: Yu-Gi-Oh!, DC, Dungeon and Dragons: Battle for Faerun și Marvel: Age of Ultron. O paletă variată de seturi de joc sunt prognozate, dar cu numeroase probleme deja, pe care le-am mai semnalat, nu le reiau aici. Ceea ce este important este că fiecare astfel de set este așteptat să vină cu o gamă largă de produse: set de bază, boostere, collector's box, game mat, play kits, set-up box și în fine, deocamdată atâtea au fost anunțate. Sunt destule, dar nu toate sunt absolut necesare. Setul de bază este arhisuficient să te bucuri de joc, nu este o păcăleală, în genul unora dintre jocurile colecționabile dar nici nu trebuie extra-lăudat. Merită achiziționate și câteva boostere (fiecare booster conține 2 zaruri și cărțile corespunzătoare). Cărțile de joc au grade de raritate, cele mai rare fiind destul de puternice, dar fără a influența jocul foarte tare, în genul TCG/CCG. Dice Masters presupune și o doză bună de noroc, dar nu mai mult de 60-70%, ce-i drept în estimarea mea după zeci de sesiune de jocuri încheiate cu victorii și înfrângeri. Jocurile sunt destul de variate, strategia îți poate fi dată peste cap, poți să reintri în joc, adică să mai ai șanse de a câștiga, din punctul în care pare că nu mai ai cum și jocul îți oferă adrenalină. Se pot realiza și combinații de personaje destul de puternice, care par de neînfrânt. Toate acestea consider că sunt semne ale unui joc bun. Dice Masters este un joc simplu, distractiv, rapid, cu noroc și care necesită paradoxal și strategie și o investiție nu foarte mare de bani. În ultima privință, Dice Masters fiind un joc colecționabil, înseamnă și că fiecare jucător investește atât cât este dispus ca să aibă cât mai mult dintr-o gamă largă de variante de personaje din respectivul univers (Marvel, DC, Yu-Gi-Oh!, D&D) etc. 
Formate de joc
Dice Masters poate fi jucat 1vs1 în format constructed, fiecare dintre jucători venind cu până la opt cărți (actions, characters) și până la 20 de zaruri, la care adaugă 2 cărți de basic actions. Oponentul face și el același lucru. Un alt format de joc este draftul: se cumpăra un număr de boostere, recomandat 12, și se draftează, adică, în puține vorbe, fiecare jucător alege rând pe rând câte un personaj (carte) din teancul din fața lui, după care pasează acest teanc. În momentul în care teancul de cărți s-a terminat, se repetă procedura și pentru cel de-al doilea, ambele teancuri rezultând din desfacerea anterioară a boosterelor. La finalul acestei operațiuni, se aleg tot pe rând zarurile pentru personaje. Zarurile, spre deosebire de cărți sunt așezate în totalitate în mijlocul mesei, vizibile tuturor jucătorilor. Și într-un mod și în altul, jocul decurge similar, și astfel primul jucător care reușește să-i reducă la zero punctele de viață ale oponentului va câștiga. Un alt format de joc este un semi-2vs2. Este semi pentru că de fapt se joacă în oglindă 1vs1, dar cei doi jucători din echipă împărtășesc același  număr de puncte de viață: 30. Victoria se decide în mod similar cu modificarea corespunzătoare că pierde echipa și nu un jucător, chiar dacă fiecare are propriile personaje și zaruri pe care le folosește în joc, fără a le utiliza pe cele ale coechipierului.
Informații complete: